Cadzand Bad, vakantieparadijs aan de Zeeuwse Kust

VAKANTIEINCADZAND.NL

Cadzand Uitstapjes

Cadzand: Uitstapjes

Rondom Cadzand zijn er vele uitstapjes die de moeite waard zijn. Lees hier onder meer over mooie plaatsjes en activiteiten.....

 Leuke plaatsjes in Zeeuws Vlaanderen

Plaatsjes op Walcheren

Walcheren is goed bereikbaar met de boot naar Vlissingen vanuit Breskens

België

Frankrijk / Engeland

Het leuke van Cadzand is dat Frankrijk en Engeland ook heel goed bereikbaar zijn. In ruim een uur zit je in Calais en in een paar uur tijd in Londen


Cadzand-Dorp

In Cadzand-Dorp zijn de Mariakerk en de molen Nooitgedacht de moeite waard om te bezichtigen. Op de grens van Cadzand-Bad en Knokke ligt het mooie natuurgebied het Zwin.

Sluis

Sluis is een oud, gezellig vestingstadje met veel winkels en veel horeca. De winkels zijn er 7 dagen per week open, zelfs op feestdagen. In de weekends is het in trek bij vele Belgen die er een leuk uitstapje maken. Het stadje heeft al sinds 1290 stadsrechten (het heette toen nog Lamminsvliet tot 1324) en kent een turbulente geschiedenis. Sluis lag in het verre verleden aan het Zwin, waarlangs destijds zeeschepen Brugge konden bereiken. In 1340 werd er een slag tussen de Fransen en de Engelsen uitgevochten en tijdens de 80-jarige oorlog in 1603 vond een slag plaats tussen de vloot van de Spaanse Spinola en de Zeeuwse De Moor. In 1606 werd Sluis door Jantje van Sluis gered van verdere spaanse aanvallen. Sluis was de locatie van de bruiloft tussen Filips de Goede van Bourgondië en Isabella van Portugal. De spanjaarden zouden Sluis binnen vallen als de klokken 15.00 uur zouden luiden. Jantje van Sluis, de klokkenluider, sliep echter zijn roes uit als gevolg van de festiviteiten. Hij vergat daardoor de klokken te luiden en de spanjaarden stelden hun aanval uit.
Het oude kasteel van Sluis, dat in de 14e eeuw gebouwd werd, werd in 1794 zwaar beschadigd door beschietingen tijdens de Franse inval en werd helaas gesloopt in 1820. Tijdens de afscheiding van België had het niet veel gescheeld of Sluis had tot België behoord. Op dit moment wordt Sluis door de Belgen de meest Vlaamse stad van Nederland genoemd. De geschiedenis van één van de zogenaamde zwinsteden is nog terug te zien aan een aantal fraaie bezienswaardigheden zoals het enige Belfort van Nederland met Jantje Sluis boven in de toren. Ook de stadswallen zijn de moeite waard. Een bekende beroemdheid uit Sluis is Johan Hendrik van Dale, 1828/1872, de grondlegger van de dikke van Dale. In Sluis staat een borstbeeld dat de herinnering aan van Dale hoog houdt. Het beroemde sterrenrestaurant Oudsluis wordt van heinde en ver bezocht voor "culinair entertainment" zoals de chef-kok Segio Herman het zelf noemt. Oudsluis is een klassiek restaurant, gebaseerd op de Franse Keuken, met de nadruk op visgerechten en schaal- en schelpdieren. Het restaurant werd gestart door Georges Herrel, begonnen als bistro, later mosselrestaurant. Sinds het aantreden van Herrels kleinzoon, kok Sergio Herman, in de keuken in 1990 maakte het restaurant een snelle ontwikkeling door. In 1995 volgde de eerste ster, in 1999 al de tweede en sinds 2005 is restaurant Oudsluis het enige driesterren-restaurant in Nederland.

Terug naar boven


oostburg watertorenOostburg

Oostburg heeft sinds 1237 stadsrechten, maar van de lange historie valt in het stadje zelf weinig te zien. Oostburg is een klein stadje met ruim 5.000 inwoners, maar een behoorlijke streekfunctie in de regio. Er zijn aardig wat winkels zoals een enorme Albert Heijn, C1000, Aldi en Lidl. Er is een klein theater (Ledeltheater) een klein Ziekenhuisje (Zorgsaam maakt deel uit van Terneuzen) en wekelijks een gezellige markt. Leuk voor toeristen zijn de boerenmarkten en de fokveedagen, waar mooie trekpaarden te zien zijn en waar ambachten gedemonstreerd worden. Op de fokveedag kunnen bezoekers de keuring van een speciaal vee-ras, de Belgisch Wit Blauw runderen volgen. Dit is een zeer indrukwekkend dikbil-rund dat gefokt werd voor zowel melk- als vleesproductie. De melkproductie van dit soort loopt op tot meer dan 4.500 kg per jaar. Een volwassen stier bereikt gemiddeld een gewicht van 1200 kg met uitschieters tot 1500 kg en een schofthoogte van 1.55m. Een koe bereikt een gewicht van 750 kg tot 900 kg bij een schofthoogte van 1.34m.

Terug naar boven


breskensBreskens

Breskens is een leuk vissersdorpje aan de monding van de Honte (Westerschelde). De vakantieparken van Breskens liggen aan strand en zee of de moning van de Schelde. Je ziet er zeeschepen af en aan varen onderweg naar Vlissingen of Antwerpen. In het dorpje zijn gezellige terrasjes, wat winkeltjes, een leuke jachthaven en een vissershaven te vinden. In de vissershaven is verse vis te koop, en er zijn wat restaurantjes. Ook is er een interessant visserijmuseum.  Omstreeks half augustus vinden in Breskens visserijfeesten plaats. Bekend in Breskens in de visafslag, waar gezien de centrale ligging de vis voor een belangrijk deel  ook aan Belgische en Franse afnemers verkocht wordt. Met onder meer rederij Festijn kan je leuke vaartochten maken om zeehonden te zien of te vissen.

Terug naar boven


IJzendijke

YzendykeIJzendijke was vroeger een bloeiend handelsplaatsje dat aan de oever van de Braakman lag en dus door zeeschepen bereikbaar. Qua grootte (2100 inwoners) is het meer een dorpje, maar Ijzendijke heeft al sinds 1303 stadsrechten. In die tijd was er een klein hospitaal gevestigd en een klooster. Door diverse overstromingen is er honderden jaren gewerkt aan het versterken van dijken. Vanaf de tachtigjarige oorlog was IJzendijke regelmatig het toneel van bestormingen door onder meer de manschappen van de Hertog van Parma en in de 18e eeuw door de legers van Napoleon. Een groot deel van de verdedigingswerken (er waren 4 bolwerken aan de Noordwestkant) zijn afgebroken, maar de huidige Veste is een stukje dat gerestaureerd is. Jaarlijks wordt in IJzendeijke een Folkkloristische dag georganiseerd. Een dag die vele bezoekers trekt met vele oude ambachten en ringrijden met trekpaarden.

Terug naar boven


Biervliet

BiervlietHet stadje Biervliet met 1700 inwoners heeft al sinds 1183 stadsrechten. Het kent een lange geschiedenis met overstromingen en oorlogen zoals de Slag op de Zuiderzee in 1573 tussen de Watergeuzen en de Spaanse Vloot waar Alv's poging Noord Holland te veroveren verijdeld werd. Sinds die tijd staat Biervliet onder Nederlands bestuur en vanuit een vesting te Biervliet werd het vaarverkeer op de Schelde richting Gent gecontroleerd. Leuk in Biervliet is een bezoek aan kaasboerderij de Vos, met rondleidingen op de boerderij met vele koeien en kalfjes en een demonstratie van kaas maken. In de kaaswinkel is heerlijke boerenkaas te koop.

Terug naar boven


Aardenburg

Aardenburg Kaai KaaipoortAardenburg is de oudste stad in de provincie Zeeland. Het stadje dateert al vanuit de Romeinse tijd en heeft nu nog maar 2400 inwoners. Er zijn diverse archeologische vondsten gedaan. Zo is bekend dat er vanuit het Castellum Rodanum in Aardenburg controle werd gehouden op de kustvaart langs de grens van het Romeinse rijk. Aardenburg heeft sinds 1299 stadswallen. In de tachtigjarige oorlog maakte Aardenburg deel uit van de Spaanse verdedigingswerken. Het is nog steeds een mooi plaatsje met vele historische panden. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het archeologisch museum, de meer dan 100 jaar oude St. Bavokerk en de stadspoort (westpoort). Voor meer info kijk op Aardenburg Cultuurstad.

Terug naar boven


Terneuzen

TerneuzenTerneuzen ligt aan de Westerschelde (Honte) op een gunstig punt langs de scheepvaartroute naar Antwerpen en het kanaal naar Gent. Terneuzen bestond in de twaalfde eeuw al als "Ter Nose". Door de zeeverbinding met Gent werd het een doorvoerplaatsje. Terneuzen is nu een stadje met 28.000 inwoners en maakt samen met Vlissingen deel uit van de De Zeeland Seaports. Na Amsterdam en Rotterdam de derde haven van Nederland. Bekend in Terneuzen is verder de coffeeshop Checkpoint Charlie waar de mogelijkheid bestaat softdrugs te kopen. Tot ergernis van de Franse regering worden deze veel bezocht worden door Fransen en Belgen. De hier aan gepaard gaande overlast en problemen  zijn vaak onderwerp van discussie in de lokale politiek.
Belangrijk moment in de geschiedenis van Terneuzen is de Pacificatie van Gent in de tachtigjarige oorlog (1576), het plaatsje kwam toen in handen van Willem van Oranje. Memorabele persoon uit Terneuzen is de kapitein Willen van de Decken van de "Vliegende Hollander". De Vliegende Hollander was een schip dat in 1676 op Indië vaarde. Het lang aangemeerd in de Tafelbaai in Zuid Afrika en moest de Kaap de Goede Hoop ronden. Er was storm voorspeld, maar ondanks waarschuwingen voer hij op eerste paasdag uit. Hij gooide zijn bijbel overboord en riep uit: "Al zou God mij laten zeilen tot aan de jongste dag, de Kaap zal ik ronden!" Op dat moment ging de storm liggen en er klonk een stem uit de lucht: "Willem van der Decken, gij zult moeten zeilen tot aan de jongste dag!". De bemanning van het schip stierf één voor één en sindsdien spookt de Vliegende Hollander rond de kaap rond. Zeelui meenden sinds die tijd bij storm  schimmen van het schip te zien, maar als dat gebeurde bracht het geen geluk. Tekening Ijsbaan TerneuzenRichard Wagner bracht in 1843 een Opera rond deze legende uit en ook de Film Pirates of the Caribbean: At World's End draait gedeeltelijk om dit verhaal.
Binnenkort opent Terneuzen een moderne indoor skihal van 40 meter hoog en een skibaan van 220 meter lang waar naar verwachting vele Zeeuwen en Belgen zullen komen skien om zich voor te bereiden op hun wintersport. Onder en rond de helling zouden horeca, een fitness centrum, bowlingbanen en een tuincentrum komen. De naam van het toekomstige skicentrum is nog niet geheel helder, zo wordt op dit moment onder meer gerept over SnowDelta en Snow Adventure. Inmiddels is bekend gemaakt dat ook Vlissingen bezig is met de bouw van een indoor skiberg die wel 80 meter hoog en 400 meter lang moet worden.

Terug naar boven


Hulst

Hulst Sint WillibrordusbasiliekHulst is een vestigstadje in Zeeuws Vlaanderen met  10.500 inwoners. Hulst kent een Bourgondische levensstijl met veel horeca en ligt dicht bij Antwerpen en Gent. Daardoor trekt Hulst veel Belgische toeristen. Hulst werd al genoemd in de Middeleeuwse tekst Van den Vos Reynaerde. Voor deze Reintje de Vos is een speciaal standbeeld opgericht. Al in de 12e eeuw (1180) kreeg Hulst stadsrechten.  Daarna ontwikkelde het zich als vesting- en havenstadje. Er waren diverse abdijen en een refugehuis binnen de stadsmuren. De huidige stadswallen met de vier stadspoorten en de stadsmolen stammen nog uit de tachtigjarige oorlog. Vooral aan het einde van de tachtigjarige oorlog is in Hulst veel strijd geleverd. In 1640 kwam Hendrik Casimir I van Nassau-Dietz in Hulst om het leven en in 1645 heroverde prins Frederik Hendrik van Oranje Hulst op de Spanjaarden. Vanaf de vrede van Münster in 1648 behoorde Hulst tot de Republiek der Nederlanden en niet meer onder het Graafschap Vlaanderen. Hulst was sinds die tijd dus geen dochterstadje van Gent meer, maar werd zelfstandig. Omdat de haven verzand is is Hulst niet verder gegroeid als havenstadje.

Terug naar boven


Vlissingen

 

Terug naar boven


Middelburg

 

Terug naar boven


Goes

 

Terug naar boven



Brugge

Brugge Panorama
Brugge is een oude stad met momenteel 117.000 inwoners. Alles in de binnenstad straalt historie uit. Deze historische kern is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf de Middeleeuwen was Brugge een Zeehaven. Via aanvankelijk het riviertje de Reie was er bij hoogtij een verbinding met Zee, en na de verzanding van de Reie ontstond een betere verbinding via het Zwin. Daardoor werd er in deze Hanzestad (vanaf de 11e eeuw) veel handel gedreven.
Voor de geschiedenis van Brugge moeten we 2000 jaar terug. Want toen was er een Gallo-Romeinse nederzetting. Naast de landbouw ontstond handel met Engeland over zee. Na de val van het Romeinse rijk bleef Brugge in een overgansperiode bewoond tot in de middeleeuwen. Tot de 7e eeuw had Brugge regelmatig te kampen met overstromingen. Daarna trok de zee zich terug waardoor het gebied beter bewoonbaar werd. In de 8e en 9e eeuw had Brugge te kampen had met diverse aanvallen van de Noormannen. Dit leidde tot de nodige versterkingen van de stad en de bouw van een burcht. Toen de aanvallen eenmaal afgeslagen werden begon voor Brugge een bloeiperiode, mede door de lakenhandel met Scandinavië en Engeland. Vanaf 1128 had Brugge stadsrechten. In die periode groeide Brugge uit tot een groot Europees handelscentrum. In die periode verrezen de mooie gebouwen en kerken waar we nu nog van kunnen genieten zoals de Onze Lieve Vrouwekerk en het Belfort.
Bruge BelfordHet geloof speelde in de geschiedenis van Brugge steeds een belangrijke rol. Tijdens een kruistocht zou Diederik van de Elzas, volgens de overlevering, in 1150 een relikwie van het heilig bloed van Jezus Christus bemachtigd hebben. Bij terugkeer bracht hij de relikwie naar Brugge waar het bewaard werd in zijn huiskapel, nu de Basiliek van het Heilige Bloed. Jaarlijks bezoeken vele mensen deze basiliek en op Hemelvaartsdag wordt het bloed van Jezus Christus tijdens de Heilig Bloed Processie vereerd door duizenden bedevaartsgangers. Tijdens deze processie wordt het oude en nieuwe testament uitgebeeld, en het is zeer de moeite waard om deze stoet eens te aanschouwen.
Door verzanding van het Zwin, en de gevolgen van de tachtigjarige oorlog trad in de 16e eeuw een periode van verval aan. Want de voorhaven Sluis kwam in handen van de Nederlanden terwijl Brugge in Spaanse handen kwam. Gevolg was dat Brugge afgesloten was van zee. Hierdoor verviel Brugge van belangrijk Europees handelscentrum tot klein provinciestadje dat nauwelijks invloed kon uitoefenen of de gebeurtenissen in Vlaanderen. Mede doordat in Brugge geen industrialisering plaats vond was Brugge in 1850 de armste stad in Vlaanderen. Maar vanaf 1877 gaf koning Leopold II opdracht om de vele mooie gebouwen van Brugge te restaureren en het tot een prachtig museum te herstellen. Onder leiding van architect Louis de la Censerie werd Brugge daardoor uitgebouwd tot een prachtig toeristisch centrum dat bezocht wordt vanuit de gehele wereld.

Terug naar boven


Knokke

Knocke HeistKnokke is een mondaine Belgische badplaats aan de Blegische kant van het Zwin. Tegengesteld aan de rust van Cadzand biedt Knokke een rijk uitgaansleven, veel restaurantjes en winkels. Het strand bestaat vrijwel geheel uit privé stranden en overnachtren doe je vaak in een hoog apparteent zonder tuin. Tenzij je in het rijkste gebied het Zoute gaat zitten waar grote villa's, dure auto's zoals Porsches, Range Rovers en zelfs Ferraries of Maseratis eerder regel dan uitzondering zijn. 

Terug naar boven


Blankenberge

Blankenberge is de volkse versie van Knokke. Met veel net als Knokke vele hoge appartementen en privé stranden. Maar meer gericht op het volk met veel eettentjes op straat, kleine gezellige barretjes, winkeltjes en veel muziek en vertier op straat. Verer zijn er altijd wel wat kermisattracties en een pier.

Blankenberge

 

Terug naar boven


Zeebrugge

zeebruggestrandZeebrugge is een havenstad in Belgie maar is tegelijk badplaats. Het Brugse bestuur lijkt eindelijk de vruchten te plukken van jarenlange investeringen en het strand van ca 2 km lang biedt inmiddels wat meer gezelligheid en vertier. Je hebt weliswaar uitzicht op de hijskranen maar de gebouwen in de omgeving ademen nostalgie en de eettentjes met onder meer een keur aan vis zijn steeds meer de moeite waard. 

Terug naar boven


Oostende

Oostende is een levendige en gezellige haven-, vissers-, en badplaats aan de Belgische kust waar van alles te vinden is. Leuke gezellige winkels, een fijn strand, eettentjes. 

Oostende panoramic view

 

 

Terug naar boven


Gent

Graslei Gent

Gent is een flinke historische stad in Belgie op 3 kwartier rijden van Cadzand. Je geniet in Gent van een prachtig historisch decor maar snuift tegelijk de hectiek van een grote stad op.

 

Terug naar boven


Calais

capgrisnezCalais is vanuit Cadzand in een uur en een kwartier te bereiken. De Belgische kust is maar smal en via de snelweg kan je deze zo passeren. Bekend zijn de krijtrotsen zoals de Cap Gris Nez en de Cap Blanc. In en rondom Calais is het gezellig rond en aan het strand en plaatsjes zoals Sangatte, Wimereux, Wissant en Ambleteuse zijn gezellig om aan te doen en een terrasje langs de zee te pikken. Vanaf Calais zie je de krijtrotsen van Dover bij helder weer prima liggen. 

 

 

Terug naar boven


Duinkerke

Dunkerque Town HallDuinkerken is een half Vlaams half Frans stadje met een rijke geschiedenis en veel cultuur. Het is tevens de 3e havenstad van Frankrijk. Zeker de moeite waard te bezoeken.

Terug naar boven


Dover

Dover staat bekend als aankomstplaats van de Ferry Calais-Dover en is bereikbaar binnen 3 uur. Maar de directe omgeving van Dover is met de mooie witte krijtrotsen en Dover Castle ook erg interessant voor toeristen. Andere bezienswaardigheden in de nabije omgeving zijn Canterburry en Leeds Castle.

krijtrotsen dover

 

 

 

Terug naar boven


Londen

Het gaat te ver om hier Londen te gaan beschrijven. Maar belangrijk is wel dat Londen vanuit Cadzand erg goed bereikbaar is. Met de auto naar, Oostende (30 minuten), Duinkerken (1.15) of Calais (1.30) duurt geen van allen lang. De kanaaltunnel duurt slechts 20 minuten en de boot varieert van 1.15 uur tot 2 uur. Aangekomen in bijvoorbeeld Dover of Folkstone is Londen al weer in een uurtje bereikbaar. Totale reisafstand van Cadzand naar Londen is dus zeker binnen 4 uur mogelijk. 

Terug naar boven


Parijs

Wat voor Londen geldt, geldt ook voor Parijs. Dit is niet de plaats om dit te beschrijven. Maar wist u dat de reistijd Cadzand - Parijs slechts 348 km is en minder dan 4 uur hoeft te bedragen?

Terug naar boven


Categorie: